Εύκολη και νόστιμη μηλόπιτα

Υλικά για τη ζύμη:

-125 gr βούτυρο

-300 gr φαρίν-απ

-100 gr μαύρη ζάχαρη

- 2 αβγά

Υλικά για τη γέμιση:

-1 kg ξινόμηλα

- 80 gr μαύρη ζάχαρη

-1 λεμόνι

- αρκετή κανέλα

- μαύρη σταφίδα ή καρύδι (ό,τι προτιμάτε)

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, μαζί με το αλεύρι, τα 100 gr της ζάχαρης και τα αβγά, μέχρι να γίνει μια μαλακή μπάλα ζύμης. (Κρατάμε λίγο κρόκο αβγού για το γυάλισμα στο τέλος)

Απλώνουμε τα 3/4 αυτής σε ένα στρογγυλό ταψάκι (περίπου 30cm διάμετρο), αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα για να μην κολλήσει.

(Το υπόλοιπο 1/4 της ζύμης το φυλάμε στο ψυγείο για τη διακόσμηση της επάνω επιφάνειας)

Στο ίδιο μπωλ (μη λερώνουμε άλλο) κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες, αφού τα καθαρίσουμε και αφαιρέσουμε τα σπόρια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 80 gr της ζάχαρης, το χυμό από το λεμόνι και τόση κανέλα, ώστε το μείγμα να πάρει καφετί χρώμα.

Κατά την προτίμησή μας, προσθέτουμε καρύδι ή σταφίδα, ή και τα δύο, ή τίποτα από τα δύο.

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στην στρωμένη ζύμη μέσα στο ταψάκι, να μην ξεχειλίσει από τα τοιχώματα.

“Ανοίγουμε” με τον πλάστη το υπόλοιπο 1/4 της ζύμης που είχαμε αφήσει στο ψυγείο σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες των 15cm περίπου. Στη συνέχεια στρώνουμε τις λωρίδες πάνω από τη γέμιση “μπακλαβαδωτά”, προσέχοντας να τις πιέζουμε στα σημεία επαφής, ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180ο για 45′ περίπου. Στο μισό χρόνο του ψησίματος αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού που κρατήσαμε για το γυάλισμα.

 Είναι νοστιμότερη την επόμενη μέρα (αλλά σπάνια μένει ως τότε :D )

 

Σημ. Αυτή η συνταγή πρωτοεμφανίστηκε στο Ολλανδικό βιβλίο μαγειρικής “Een notabel boecxken van cokeryen” το έτος 1514.

 

 

 

 


Αρχική Σελίδα