Σπιτικό ψωμί: πιο εύκολο απ’ όσο νομίζουμε

Το να έχουμε συχνά,  φρέσκο – σπιτικό, χειροποίητο ψωμί στο τραπέζι μας, είναι ευκολότερο απ’ ότι νομίζουμε.

Ακολουθεί μία απλούστατη συνταγή – μ’ εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα:

Υ  λ  ι  κ  ά :

1 κιλό αλεύρι

1 κουτάλι του γλυκού αλάτι

1/2 φακελάκι μαγιά σκόνη

Ε κ τ έ λ ε σ η :

Τοποθετούμε σε σκεύος το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και τ’ ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι. Κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε περίπου 500 ml χλιαρό νερό (προσοχή: ούτε κρύο-ούτε ζεστό γιατί δε φουσκώνει η μαγιά) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι.

Πλάθουμε το ζυμάρι σε φρατζολίτσα και το βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως αντικολλητικό χαρτί. Στη συνέχεια το βάζουμε για μισή ώρα στο φούρνο (ο οποίος είναι σβηστός) για να φουσκώσει. Έπειτα ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς (έχοντας τοποθετήσει προηγουμένως το ταψί με τη φρατζόλα στο μεσαίο ράφι) και το ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πάχος της φρατζόλας και το πόσο ξεροψημένη τη θέλουμε). Για να ελέγξουμε εάν ψήθηκε, χτυπάμε με την άκρη των δακτύλων μας την κάτω πλευρά της φρατζόλας – εάν έχει ψηθεί θα ακούσουμε ένα ΄κούφιο’ ήχο.

Όταν βγάλουμε το ψωμί από το φούρνο και αφού το αλείψουμε με κρύο νερό για να ‘γυαλίσει’, το τυλίγουμε σε μία βαμβακερή ή λινή πετσέτα μέχρι να κρυώσει.

 Μάλλον εύκολη είναι τελικά η όλη διαδικασία – δε νομίζετε;

Μία νόστιμη συνταγή από το praktikesidees.gr

 


Αρχική Σελίδα