Χοιρινό στο φούρνο με δαμάσκηνα

pork-prunes-250x250

Μία εύκολη και νόστιμη συνταγή, πολύ καλή λύση για κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο στο τραπέζι μας. Χοιρινό στο φούρνο με πατατούλες και δαμάσκηνα. Μεγάλη σημασία στην επιτυχία έχει το ψήσιμο.

 

Θα χρειαστούμε: ένα καλό κομμάτι χοιρινό. Εγώ συνήθως παίρνω το έτοιμο συσκευασμένο μπούτι στο φιλέ του Βασιλόπουλου, γιατί συνήθως δεν προλαβαίνω ΚΑΙ super market ΚΑΙ κρεοπώλη, και μου βγαίνει πάντα μια χαρά. Αν όμως έχετε δικό σας κρεοπώλη, ζητήστε του να σας δώσει ένα καλό κομμάτι χοιρινό για φούρνο. Πολύ ωραίο και τρυφερό γίνεται επίσης με κομμάτι από λαιμό.

Θα χρειαστούμε: 1 σκελίδα σκόρδο, από την οποία έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και το εσωτερικό πράσινο κοτσανάκι (για να μην μυρίσει πολύ) και την έχουμε κόψει σε μακρόστενες λουριδίτσες, για να τις μπήξουμε μέσα στο χοιρινό.

Θα χρειαστούμε: 1 μικρό κομμάτι σκληρό τυρί πικάντικο, επίσης κομμένο σε μακρόστενα κομματάκια, για να τα μπήξουμε κι αυτά μέσα σε τρύπες που θα ανοίξουμε στο χοιρινό. Έχω κάνει τη συνταγή με διάφορα τυριά, συνήθως ότι έχω στο ψυγείο σε γραβιέρες, κεφαλογραβιέρες κλπ… Το καλύτερο που δοκίμασα ως τώρα ήταν με αρσενικό Νάξου: έδωσε απίστευτη νοστιμιά στο κρέας!

Θα χρειαστούμε επίσης: αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, μουστάρδα και μέλι, και φυσικά, πατατούλες και μερικά ξερά δαμάσκηνα χωρίς  κουκούτσι.

Πάιρνουμε λοιπόν το χοιρινό μας και μπήγουμε εδώ κι εκεί ένα πολύ μυτερό και κοφτερό μαχαίρι, ώστε μέσα στις τρύπες που θα ανοίξουμε να τρυπώσουμε μέσα τις λουριδίτσες το σκόρδο και τα τυράκια, μαζί με πιπέρι. Γύρω γύρω, σε σκόρπια σημεία, όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά. Οι παλιές μαγείρισσες έβαζαν μία ολόκληρη σκελίδα σκόρδο σε κάθε τρύπα… εγώ δεν το πολυαντέχω τόσο σκόρδο, γι αυτό έχω μοιράσει σε όλο το κομμάτι μόνο μία σκελιδίτσα κομμένη σε μικρότερα κομματάκια, και γίνεται μια χαρά: παίρνει τη μυρωδιά του σκόρδου, χωρίς να σε πνίγει κιόλας σ’ αυτή. Αν όμως προτιμάτε περισσότερο, βάλτε κατά βούληση!

Αφού τελειώσουμε με τα “εμφυτεύματα” σκόρδου και τυριού, πασπαλίζουμε το κρέας γύρω γύρω με μπόλικο αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, μουστάρδα και μέλι. Το αλείφουμε καλά καλά σε όλα τα σημεία και το βάζουμε σε ένα ταψί μόνο του και σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 1 ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 150-160 βαθμούς.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατατούλες, τις περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, τις πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι, λίγο θυμάρι και μία τσιμπιά ζάχαρη και προσθέτουμε ανάμεσά τους και τα δαμάσκηνα.

Μόλις περάσει η μία ώρα, βγάζουμε το χοιρινό για λίγο και αν έχει φιλέ, είναι η ώρα να το αφαιρέσουμε (αν το αφήσουμε για το τέλος, η αφαίρεση θα είναι πιο δύσκολη γιατί θα έχει ξεραθεί η πέτσα και το δίχτυ θα έχει κολλήσει). Προσθέτουμε τις πατάτες με τα δαμάσκηνα γύρω γύρω και ξαναβάζουμε στο φούρνο για ακόμα 2 ώρες περίπου. Στο μισό του χρόνου αυτού, ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε το χοιρινό και ανακατεύουμε τις πατάτες για να ψηθούν καλύτερα απ’ όλες τις μεριές. Μισή ώρα πριν το τέλος, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, γυρίζουμε το χοιρινό κανα δυο φορές και ανακατεύουμε τις πατάτες, για να πετύχουμε την κρούστα.

pork-prunes

 

Αν βρίσκετε το άρθρο μας ενδιαφέρον για αναδημοσίευση, είστε ευπρόσδεκτοι να το κάνετε. Θυμηθείτε μόνον τη δεοντολογία και φροντίστε να αναφέρεται το παρόν link, ως “Πηγή”.


Αρχική Σελίδα