Ανασφάλιστη εργασία και ταμεία που αιμορραγούν

ika

 

Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Εργασίας απειλεί με λουκέτα τους παραβάτες των νόμων περί ασφάλισης στην εργασία, το ΣΕΠΕ ανακοινώνει ότι η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011 που το σχετικό ποσοστό είχε κλείσει στο 29%. Πιο συγκεκριμένα, 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι (πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών), δηλαδή δεν συνεισφέρουν ούτε ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και φοροδιαφεύγουν.

Οι κυβερνώντες μοιάζουν να αρνούνται να βρουν μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο είναι και η βασική αιτία της έλλειψης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων και επιμένουν να ασκούν την πρακτική περικοπών στις συντάξεις, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν μερικά κονδύλια για το χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα.

Ας αναλύσουμε την κατάσταση:

 

1) Γιατί οι εργοδότες δεν ασφαλίζουν το προσωπικό τους; -Επειδή το κόστος της ασφάλισής τους είναι πολύ υψηλό.

2) Γιατί οι εργαζόμενοι προτιμούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι; -Επειδή οι κρατήσεις τους είναι πολύ υψηλές και οι απολαβές τους  εξ αυτών ανύπαρκτες.

3) Γιατί η ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι τόσο δυσανάλογη με το κόστος της για τους εργαζόμενους; -Επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ρευστότητα.

4) Γιατί δεν έχουν ρευστότητα; -Επειδή οι εργοδότες δεν ασφαλίζουν το προσωπικό τους, κάτι που μας γυρνάει πίσω στο πρώτο ερώτημα. 

Είναι λοιπόν ένας φαύλος κύκλος που περιστρέφεται γύρω από την άρνηση, ή την αδυναμία στις περισσότερες των περιπτώσεων, των εργοδοτών να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Γιατί λοιπόν η ηγεσία μας, αφού έχει δοκιμάσει πάσης φύσεως περικοπές και μέτρα που δεν ευόδωσαν, δεν δοκιμάζει να μειώσει αυτό το τόσο δυσβάσταχτο, όπως αποδεικνύεται χρόνια τώρα, κόστος για τους εργοδότες;

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ από ανάλυση των ΑΠΔ Μαρτίου 2012, εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Ας λάβουμε, το μέσο μισθό από τα ίδια στοιχεία του ΙΚΑ για τον καθένα απ’ αυτούς, περί τα 1.300 ευρώ μικτά (επειδή, μπορεί η πλειοψηφία να είναι στα 800 ευρώ, αλλά υπάρχουν ακόμα και μισθοί των 2.000 και βάλε).

Σε κάθε 1.300 ευρώ μικτά, το ΙΚΑ εισπράττει 28,56% από τον εργοδότη (=371,28) και 16,50% από τον ασφαλισμένο (=214,50). Δηλαδή:

-στον εργοδότη ο κάθε ασφαλισμένος εργαζόμενος στοιχίζει 1.671,28 ευρώ / μήνα ενώ ο κάθε ανασφάλιστος 1.300 ευρώ / μήνα

-ο ασφαλισμένος εργαζόμενος λαμβάνει καθαρά (προ φόρων) 835 ευρώ /μήνα και ο ανασφάλιστος λαμβάνει 1.300 ευρώ / μήνα μαύρα και αφορολόγητα

-το ΙΚΑ από τα 1.300 ευρώ των ανασφάλιστων δεν παίρνει ούτε σεντ, ενώ εισπράττει για λογαριασμό κάθε ασφαλισμένου 585,78 ευρώ κάθε μήνα. 

Επόμενο λοιπόν είναι ΚΑΙ οι εργοδότες να προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το δυσβάστακτο έξοδο, αλλά ΚΑΙ οι εργαζόμενοι τελικά να συνηγορούν σε αυτό, και πολλές φορές να το επιζητούν κιόλας, επιδιώκοντας και την αποφυγή της φορολογίας του συνόλου των εισοδημάτων τους.

Ας πολλαπλασιάσουμε αυτά τα νούμερα τώρα με 1,5 εκατομμύριο που είναι οι ασφαλισμένοι και με 1,3 εκατομμύριο που δεχόμαστε ότι είναι οι ανασφάλιστοι:

-οι εργοδότες “χρεώνονται” με  4,2 δις / μήνα, συνολικό κόστος ασφαλισμένων (1.671,28 χ 1,5 εκ) και ανασφάλιστων (1.300 χ 1,3 εκ)

-οι εργαζόμενοι λαμβάνουν καθαρά 3,3 δις / μήνα, συνολικά των ασφαλισμένων (1.085,50 χ 1,5 εκ προ φόρων) και των ανασφάλιστων (1.300 χ 1,3 εκ μαύρα και αφορολόγητα)

-Από το συνολικό κόστος των 4,2 δις των εργοδοτών,το ΙΚΑ εισπράττει μόλις 878 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, με το εξωφρενικό (για τα δεδομένα της ανταπόδοσης) ποσοστό κρατήσεων του 45,06%. (βλ. Πίνακα 1)

Υπόθεση: Αν αυτό το εξωφρενικό 45,06% των κρατήσεων, το μειώναμε για παράδειγμα σε 25% (15,30% για τον εργοδότη και 9,70% για τον ασφαλισμένο), τότε για κάθε εργαζόμενο με το ίδιο ποσό των 1.300 ευρώ μικτά, τα αποτελέσματα θα είχαν ως εξής:(Βλ. Πίνακα 2)

-στον εργοδότη ο κάθε εργαζόμενος θα στοίχιζε 1.498,90 ευρώ / μήνα και συνολικά όλοι οι εργαζόμενοι δεν θα του στοίχιζαν ευρώ παραπάνω, ενώ θα τους είχε όλους νόμιμους και ασφαλισμένους

-ο εργαζόμενος θα ελάμβανε καθαρά (προ φόρων) 1.173,90 ευρώ /μήνα, δηλαδή 88,90 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα  και

-το ΙΚΑ θα εισέπραττε 650 χ 2,8εκ = 910 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή μειώνοντας το ποσοστό κρατήσεων κατά 20%, θα αύξανε τις εισπράξεις του κατά 31,33 εκατομμύρια το μήνα, δεδομένου ότι, εφόσον στους εργοδότες δεν στοιχίζει παραπάνω, δεν θα άφηναν κανέναν ανασφάλιστο. (Βλ. Πίνακα 3)

Και βέβαια δεν ξεχνάμε και το κρατικό όφελος της φορολογίας του εισοδήματος όλων αυτών των “μαύρων” εισοδημάτων.

Οι υπολογισμοί μπορεί να είναι απλοϊκοί, αλλά αποτελούν μία ένδειξη.

Η ελληνική αγορά δεν αντέχει τις αυξήσεις στους φόρους που επιβλήθηκαν και φυσικά δεν πρόκειται να αντέξει κι άλλες. Ας δοκιμαστεί πλέον από το κράτος η πολιτική των μειώσεων. Με την ίδια αυτή λογική, η λύση της φοροδιαφυγής θα είναι και πάλι οι μειώσεις και όχι οι αυξήσεις: αν ο ΦΠΑ και οι λοιποί φόροι μειωθούν αντί να αυξάνονται συνέχεια, κανείς δεν θα έχει λόγο να φοροδιαφύγει, το χρήμα θα κινείται, η αγορά θα τονωθεί και το κράτος, επιτέλους, θα αρχίσει να εισπράττει. Με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα γιατί κανείς δεν έχει να δώσει.

coucou.gr

 

 


Αρχική Σελίδα