5 λέξεις δίνουν τέλος στη μάχη για το φαγητό

kid-doesnt-eat

Ήρθε η ώρα του φαγητού  και ο 4χρονος γιός μου είναι απορροφημένος στο παιχνίδι του. Μόλις του φωνάζω να έρθει για φαγητό, ξέρω από πριν τι θ’ ακούσω: «Μαμά δεν θέλω να φάω». Τότε εγώ του απαντάω 5 απλές λεξούλες που με απαλλάσσουν από τον καβγά:

 «Δεν είναι απαραίτητο να φας».  Αυτή είναι μία πραγματικότητα του σπιτιού μας καθιερωμένη και αποδεκτή από όλους. Όμως, συνοδεύεται από μία άλλη πραγματικότητα, που όλοι σέβονται και υπακούν, είτε τους αρέσει είτε όχι: όλοι πρέπει να κάθονται στο τραπέζι, γιατί τα οικογενειακά γεύματα δεν αποσκοπούν μόνο στο φαγητό, αλλά και στην κοινωνική συνεύρεση της οικογένειας. Εννέα στις δέκα φορές, όταν ο μικρός κάθεται στο τραπέζι, είναι βέβαιο ότι θα φάει έστω και λίγο από αυτό που θα υπάρχει στο πιάτο του.

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τη διαμάχη για το φαγητό.

Το πρόβλημα με αυτές τις διαμάχες είναι ότι πάντα υπάρχει νικητής και χαμένος. Αν κερδίσει ο γονιός, το παιδί είναι χαμένο, και αν κερδίσει το παιδί, τότε ο γονιός χάνει την κυριαρχία του. Καμία από τις παραπάνω εκβάσεις δεν είναι θετική.

helping-picky-eatersΌταν το φαγητό μετατρέπεται σε αγώνα επιβολής του γονιού ενάντια στη θέληση του παιδιού, όλη η ουσία του οικογενειακού γεύματος έχει χαθεί. Μπορεί κάποιοι γονείς, κερδίζοντας τη μάχη να αισθάνονται θρίαμβο που το παιδί τους τρώει αυτά που πρέπει, το παιδί όμως μπορεί μέσα του να αισθάνεται τεράστια καταπίεση, που αναγκάζεται να φάει μπρόκολο μόνο για να ευχαριστήσει τους γονείς του και όχι επειδή πραγματικά του αρέσει.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στην Εφημερίδα Σωστής Διατροφής έδειξε ότι γονείς που κατάφερναν να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε φρούτα και λαχανικά κατόπιν πίεσης ή με ανταμοιβή κάποια επιβράβευση, κέρδιζαν μια άμεση ικανοποίηση, μακροπρόθεσμα όμως πολύ λίγα από τα παιδιά αυτά αγάπησαν πραγματικά την υγιεινή διατροφή.

Μπορούμε να είμαστε όλοι κερδισμένοι. Μοιράζουμε τις ευθύνες στο φαγητό, κι έτσι γονείς και παιδιά έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες κατά την τελετή  του γεύματος. Οι γονείς αποφασίζουν τί θα περιλαμβάνει το γεύμα, πότε και πού θα σερβιριστεί. Τα παιδιά μπορούν να αποφασίζουν τί και πόσο θα φάνε από αυτό που τους προσφέρεται.

dinner-choicesΌταν λοιπόν τα παιδιά μου παραπονιούνται για τις μαγειρικές μου επιλογές, τους θυμίζω πάντα ότι έχουν την επιλογή να μην το φάνε. Φροντίζω το πιάτο τους πάντα να περιλαμβάνει και μερικές λιχουδιές της αρεσκείας τους. Έτσι αισθάνονται ότι έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο και χωρίς εντάσεις, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν από μόνα τους και από το επίμαχο είδος.

 

Ξεπερνώντας το φόβο

Πολλοί γονείς όχι απλώς δυσκολεύονται, αλλά το βρίσκουν εξαιρετικά τρομακτικό να αφήσουν τα παιδιά τους ελέυθερα να επιλέξουν την τροφή τους. Κι αν δεν φάνε τίποτα άλλο παρά μόνο ψωμί; Κι αν ξαναπεινάσουν λίγο πριν κοιμηθούν; Οι γονείς αυτοί θα μπορέσουν να ηρεμήσουν, αποκτώντας τη γνώση και τις απαιτούμενες πληροφορίες πάνω στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι είναι πολύ καλύτερα τα γεύματα που δεν είναι εξαναγκασμένα.  Άλλα παιδιά έχουν μεγαλύτερη όρεξη το μεσημέρι, άλλα έχουν το βράδυ. Συμπληρώνουμε στο σωστό χρόνο τη διατροφή τους και δεν αγχωνόμαστε αν δεν αδειάζουν το πιάτο τους.

 

Κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για τις καθημερινές τους αποστολές, οι οποίες περιλαμβάνουν και το φαγητό. Τα παιδιά που τους επιτρέπεται να λαμβάνουν τις δικές τους διατροφικές πρωτοβουλίες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αισθάνονται όμορφα στο γεύμα. Εκείνα όμως που δεν τους επιτρέπεται να έχουν επιλογές και που εισπράττουν παρατηρήσεις και πιέσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού, είναι πιθανό να εμφανίσουν αισθήματα ενοχής και θλίψης σχετικά με αυτό, μετατρέποντας την ώρα του φαγητού σε βασανιστήριο.

Κατανοώντας βαθύτερα την έννοια της διατροφής, οι γονείς θα μπορέσουν να αποφύγουν τις διαμάχες, να εμπιστευθούν τις επιλογές και τον διατροφικό ρυθμό των παιδιών τους και να μετατρέψουν τα οικογενειακά γεύματα σε μια διαδικασία υποστήριξης των παιδιών στη διατροφική τους αυτή προσπάθεια.

 

Μετάφραση: Ελίνα Νεοφωτίστου

από το Raise Healthy Eaters 

 

 


Αρχική Σελίδα