Η απάντηση στην ακαταστασία του εφηβικού δωματίου

messy-roomΠώς να πείσεις τον έφηβο ή την έφηβη να διατηρούν τακτοποιημένο το δωμάτιό τους. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να αλλάξει την περιστροφή της γης… αν όχι, τουλάχιστον θα καταλαγιάσει την απόγνωση εκατομμυρίων γονέων. Αν καταφέρω αυτό, θα γνωρίζω πια ότι όλα τα υπόλοιπα επιτεύγματα της ζωής μου ως τώρα θα ωχριούν μπροστά σε αυτόν τον Ολυμπιακό άθλο…

Ειδήμωνες του ευ ζην βάζουν τα κλάματα στο άκουσμα αυτής της ερώτησης, ενώ οι ψυχολόγοι σε κοιτούν καχύποπτα και απομακρύνονται  ψιθυρίζοντας  μακρόσυρτες γερμανικές λέξεις…

Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι κανείς δεν έχει βρει τη λύση. Έπειτα θυμήθηκα ότι μπορώ να βρω στο διαδίκτυο χιλιάδες έξυπνους πρωτοπόρους νεωτεριστές, που κάποιοι απ’ αυτούς είναι και γονείς εφήβων.

Αφού λοιπόν, χωρίς περαιτέρω δισταγμό, έθεσα το ερώτημα του αιώνα στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου, περήφανα μοιράζομαι τις απαντήσεις που δόθηκαν:

1) Ο Giorgio, πατέρας δύο εφήβων μας είπε:

Πιστεύω ότι θα απαντούσα με ένα ερώτημα: Γιατί;  Για ποιό λόγο θα πρέπει να διατηρείται τακτοποιημένο το δωμάτιο των εφήβων; Γιατί να ξοδεύουν ενέργεια για κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας ότι πολύ γρήγορα θα επέλθει το χάος ξανά; Είμαι πατέρας δύο εφήβων και η κατάσταση αυτή μου είναι πολύ οικεία. Όμως εν τέλει προσπαθώ να εστιάσω στα σημαντικά πράγματα: τα ρούχα να είναι καθαρά, το δωμάτιο ξεσκονισμένο και τα σεντόνια να αλλάζονται πού και πού. Άρα μερικοί γενικότεροι κανόνες είναι αρκετοί: “ό,τι δεν πάει στ’ άπλυτα, δεν πλένεται”, “μερικές φορές πρέπει να τα σηκώσεις όλα για να ξεσκονίσεις”, “μια φορά την εβδομάδα αλλάζεις τα σεντόνια σου μόνο σου (και τα βρώμικα στ’ άπλυτα, παρακαλώ)”.

2) Η Barbara, μητέρα της Elly, 14 ετών:

Συνήθως πιάνει η μαγική φράση: “Πολύ καλά, αν είναι επιλογή σου να ζεις σε ένα αχούρι, δεν χρειάζεται να το μαζέψεις”. Η μαγεία εδώ είναι ότι τα παιδιά πάντα διαισθάνονται ότι ακολουθεί ένα “αλλά”. … “Αλλά, μην έρθεις μετά να μου ζητάς καθαρά ρούχα, ή να με ρωτάς πού είναι τα αγαπημένα σου παπούτσια, ή να παραπονιέσαι όταν θα έχεις γεμίσει μυρμήγκια…”

Και μια απάντηση από μια έφηβη (που είναι βέβαιη ότι θα βρει σύμφωνους όλους τους συνομήλικούς της)

Tennager room

3) Εγώ είμαι έφηβη κι έχω να σας δώσω μερικές ιδέες:

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι τον περισσότερο καιρό οι έφηβοι ΘΕΛΟΥΝ να έχουν καθαρό δωμάτιο, αλλά δεν έχουν χρόνο να το καταφέρουν. Ξέρετε, μαθήματα, σπορ, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, κοινωνικές υποχρεώσεις, καλλωπισμός, αυτά είναι σημαντικά πράγματα για μας τους εφήβους.

Δεύτερον: Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα ρούχα. Συνήθως χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια να αποκτήσουμε ένα σύστημα που να βολεύει. Αυτό συνοψίζεται στο να μας βοηθήσετε να βρούμε ένα κατάλληλο μέρος να εναποθέτουμε τα φορεμένα μας ρούχα (τα οποία συνήθως καταλήγουν στο πάτωμα ή στιβαγμένα σε κάποια πολυθρόνα αν υπάρχει). Και όταν λέμε “κατάλληλο μέρος” δεν εννοούμε το καλάθι των απλύτων που είναι στο διπλανό δωμάτιο, ή μια σκοτεινή γωνιά μέσα στη ντουλάπα, αυτό, σόρρυ, αλλά δεν βολεύει. Ξέρω, δεν ισχυρίζομαι ότι είναι  σωστό ή υπεύθυνο, αλλά έτσι είναι. Έπειτα, θα βοηθούσε κι ένα πρόγραμμα, κάθε πότε θα πλένουμε τα ρούχα, ώστε να το ακολουθούμε.

Τρίτον: Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνουμε ακριβώς όπως θα θέλατε, δεν βοηθάει κανέναν αν επισημαίνετε μόνον τι ΔΕΝ κάνουμε καλά και δεν μας λέτε ποτέ μια καλή κουβέντα. Η κριτική, ακόμη κι αν είναι εποικοδομητική, όσο απαραίτητη κι αν είναι δεν πρέπει ποτέ να υπερτερεί της επιβράβευσης. Όταν αισθανόμαστε ότι ποτέ δεν θα καταφέρουμε να σας ικανοποιήσουμε αρκετά, το πιθανότερο είναι να μην προσπαθήσουμε καν.

Τέταρτον: Αν πρόκειται για το απόλυτο χάος, θα πρέπει να εστιάσουμε σε μεμονωμένους μικρούς στόχους. Μία στοίβα ρούχα στα άπλυτα τη μία φορά, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη την άλλη, λίγο λίγο και σιγά σιγά. Όταν καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας μικρούς στόχους και διαπιστώσουμε ότι σας κανουμε περήφανους, μας βοηθάει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα. Μικρές επιτυχίες είναι πάντα προτιμότερες από μεγάλες αποτυχίες.

Τελευταίο και πιο σημαντικό: θα πρέπει πάντα να μην παραλείπετε να μας δείχνετε ότι μας αγαπάτε,  ανεξάρτητα από το πόσο χάλια μπορεί να είναι το δωμάτιό μας.

Μία δοκιμή θα μας πείσει. Καλή επιτυχία σε όλους μας…

Πηγή: The Heart of Innovation

(Ελεύθερη) Μετάφραση: Ελίνα Νεοφωτίστου

 


Αρχική Σελίδα